Creatief werken met kinderen

Voor ouders, leerkrachten en begeleiders.

Creatief zijn roept direct associaties op met iets moois of leuks maken. Zoals een hobby (of als professie), een schilderij, zelfgemaakte sieraden of een kleiwerkje. Deze workshop of lezing gaat over iets anders en gaat verder. Het uitgangspunt van de lezing of workshop is: Het bevorderen van de kinderlijke creativiteit en de persoonlijkheidsontwikkeling.

Je gaat met andere ogen naar kinderen en hun creativiteit gaat kijken, je raakt verwondert over hun verbeeldingskracht, hun openheid en de magie van het verbeelden. Je leert kinderen daarbij te begeleiden, zodat ze een stap verder komen in hun ontwikkeling. In het bijzonder in hun creatieve ontwikkeling, maar ook in hun sociale, cognitieve, emotionele en persoonlijkheidsontwikkeling. Ze leren door creatieve activiteiten en spel zichzelf beter kennen. Hun persoonlijkheid krijgt vorm en niet onbelangrijk: tijdens creatieve activiteiten beleef je samen veel plezier.

Creatief werken met kinderen

Net zoals je het leren lopen (als alles goed gaat) niet hoeft te stimuleren, hoeft dat ook niet bij creativiteit. Wel moet er de mogelijkheid geschapen worden om creatief bezig te zijn. Kinderen spelen zoals grote mensen vertellen. In hun spel, hun verbeelding en in hun creativiteit ligt voor de goede verstaander verborgen een boodschap, het is hun taal. Tijdens deze workshop of lezing leer je deze taal te verstaan.

Je krijgt antwoord op de vragen: Hoe schep je de juiste voorwaarden voor een kind om te spelen, zich creatief te uiten en zich te ontwikkelen? Hoe kan je het kind daar zo goed mogelijk in begeleiden? Je leert je af te stemmen op hun behoefte, op het ontwikkelingsstadium en de persoonlijkheid van het kind. Je leert via creativiteit, fantasie en verbeelding met elkaar te communiceren. Door samen te werken en spelen versterk je de band, het geeft vreugde voor beiden.

Interesse? Bel of mail: 06-36334065 | info@verhaalentekening.nl Of vul het contactformulier in.


Heleen Hoezen is de schrijfster van het boek
‘Wat vertelt een kind’:

interpretaties van kindertekeningen.

Lees meer over het boek >