Boek ‘Wat vertelt een kind’

Via tekeningen, interpretaties van kindertekeningen

Het boek ‘Wat vertelt een kind? via tekeningen‘ is geschreven om je te laten verwonderen over de wereld die kinderen weergeven in hun tekeningen.

Na het lezen van dit boek kan je nooit meer gewoon naar een kindertekening kijken.

Aan de hand van 65 tekeningen en 32 verhalen van 30 kinderen zal er tijdens het lezen van dit boek een nieuwe wereld opengaan: De wereld van het kind en van hun beleving, van hun ervaringen en hun fantasie. Bij elke tekening is een interpretatie, het verhaal van de tekening, te lezen. De interpretatie helpt om inzicht te krijgen in de diepere betekenis die achter de tekening schuilt. Er zijn voorbeelden van deze diepgaande verhalen in dit boek te vinden, maar ook luchtige die over het dagelijks leven en de alledaagse ervaringen gaan.

Een kindertekening is een verslag het leven van kind, van de uiterlijke wereld om het kind heen en van hun binnenwereld. Een tekening is als een illustratie bij een bladzijde uit het boek van het leven van een kind.

Kinderen doen via hun tekeningen verslag van hun ervaringen uit het dagelijks leven. Ze laten zien wat ze ervaren, beleefd en geleerd hebben. Ze laten zien waar hun aandacht en belangstelling ligt en ook wat hen emotioneel bezighoud. Tekeningen zijn om die reden vaak kleine kunstwerken met een grote zeggenschap. Het tekenen van kinderen is te vergelijken met het praten en vertellen van grote mensen. Tekenen is één van de manieren waarop kinderen zich uiten, naast praten, bewegen en spelen.

In het voorwoord en de inleiding staat beschreven hoe interpretaties tot stand komen.

Het boek is te koop bij de webshop van uitgeverij Boekenbent en in sommige boekenwinkels.

Klik hier: Webshop van Boekenbent

Of bestel via: info@verhaalentekening.nl

14,90 euro + verzendkosten 3,65 euro

Met 65 tekeningen in 32 verhalen
2020 ISBN 9789463283410 | Paperback met tekeningen in kleur | 108 pagina’s


Voorbeeld verhaal: Het wolfje van Cindy

Dit prachtige kunstwerk is gemaakt door Cindy, 9 jaar. Er zit een wolfje achter een rots verstopt terwijl de zon met prachtige kleuren opkomt of ondergaat. Het is heel knap gemaakt met pastelkrijt, tegelijk roept het vragen op. Wat doet is er met dit wolfje achter die rots? Waarom is het ene oor zo zwart? Wolven beschikken over extreem scherpe zintuigen. Het zijn intelligente dieren die alle moeite doen om problemen en gevaarlijke situaties te vermijden. Ze leven in groepen en hebben een sterke sociale band. De eerste indruk bij deze tekening is dat Cindy een bijzondere knap gemaakte compositie heeft neergezet met mooie kleuren. De tekening heeft echter een sterke emotionele lading.

Het wolfje verschuilt zich achter een rots en kan helaas de zon niet zien. De basis is zacht groen, ze zit er net niet op, ze zweeft er iets boven. Het gezichtje van de wolf is gespannen, boos of geërgerd. Het hoofd van de wolf staat centraal in de tekening. De ogen zelfs helemaal in het midden. Het centrum staat voor wat er actueel bij het kind speelt. Het lijkt of de ogen vol tranen zitten. De oren zijn een beetje rood, dat voelt niet goed. Is het gewond, of raakt ze ‘gewond’ door wat ze hoort? Het linker oor heeft zelfs veel zwart, dat kan duiden op een ernstige situatie.

Cindy maakt een moeilijke periode door, dat wordt op school gesignaleerd. De leerkracht kan moeilijk communiceren met de ouders van Cindy. Ze komen niet opdagen op geplande afspraken. Cindy is erg teruggetrokken en maakt nauwelijks contact met andere kinderen. Het leren gaat moeizaam. Ze praat op een afstandelijke, overdreven beleefde manier tegen haar leerkracht. Uit privacy redenen wordt niet vermeld wat er aan de hand is in het gezin van Cindy, wel dat uithuisplaatsing werd overwogen op het moment dat ze dit tekende.

Naast dit nare verhaal is op de tekening het geweldige creatieve vermogen van Cindy te zien. Het wolfje is echt heel knap gemaakt, haar uitdrukkingsvaardigheid is enorm. Hopelijk komen er betere tijden voor haar en kan ze haar creatieve talent gebruiken en ervan genieten. Ze is kort na het tekenen naar een speciale school overgeplaatst, waardoor ze niet verder gevolgd kon worden.


‘Wat vertelt een kind’ in de Webshop van Boekenbent

Of bestel via: info@verhaalentekening.nl

14,90 euro + verzendkosten 3,65 euro

Met 65 tekeningen in 32 verhalen
2020 ISBN 9789463283410 | Paperback met tekeningen in kleur | 108 pagina’s